Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są bardzo cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak sztampowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film