przepis na prawdziwą włoską pizzę

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak równolegle nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

risotto z mozzarellą  

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w takim razie wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – faktycznie należałoby dopłacić i weselić się pysznym smakiem.